Прясно печено кафе срещу кафе от магазина или защо да предпочета прясно печеното.

29 Март 2021 Понеделник

Има голяма разлика между „кафе“ и „прясно печено кафе“ – подобна на разликата между „малцово уиски“ и „едномалцово (single malt) уиски“ и подобна на разликата между натуралния сок и фреша, както и разликата между евтина бира и бутилка Craft бира.

При прясно печеното кафе акцентът е върху качеството и вкуса. При кафето от супермаркета акцентът е главно върху цената и обема. Хората, които пекат кафе, не се фокусират върху изпичането на много количество кафе, а се концентрират чисто върху получаването на най-доброто от зърната, като използват. Те насочват  всичките си знания и умения за печене по такъв начин, че да осигурят възможно най-добрата чаша кафе на своите клиенти.

Обикновено това означава печене на по-малки партиди, работа с по-скъпо зелено (сурово) кафе на зърна и влагане на повече време, усилия и работа, когато става въпрос за извличане на перфектния вкус.

Що се отнася до кафето от супермаркета, от друга страна, това е голям бизнес, по-малко (меко казано) личен. Фокусът е главно върху цената и обема. Супермаркетите са в бизнеса с бързооборотни стоки, всичко е свързано с цифрите. Усилията там се насочват към добре изглеждаща опаковката, мърчандайзинга, маркетинга и рекламата. Сами разбирате, че качеството и личното отношение остават много, много назад.

Разбира се, много от вас харесват кафетата от супермаркета и в това няма нищо лошо. Всичко е въпрос на вкус. Но, опитвали ли сте прясно печено кафе? Кафе, на което знаете датата на изпичане и опаковане и то е направено специално за вашия метод на приготвяне на кафето.

Изберете качеството, а не количеството.