12 April 2022 Вторник

Може да изглежда, че е най-добре кафето да се пие веднага след изпичане, в същия ден. Но това не е вярно! Кафените зърна след тази процедура трябва да „почиват“. Това се дължи на факта, че веднага след печене имат твърде много въглероден диоксид, а връзките между аминокиселините и захарите все още не са достатъчно силни. Следователно вкусът на напитката в този момент ще бъде плитък, трябват му 2-3 дни, за да се образува.

Печеното кафе се счита за прясно между 7-14 дни. През това време зърното придобива максимална наситеност на аромата и вкуса, като органолептичните му качества непрекъснато се променят. Например, през първите 10 дни кафето отделя въглероден диоксид, така че е най-добре да го съхранявате в контейнер със специален вентил за обезгазяване. Вкусът също се трансформира с течение на времето: на 5-ия ден горчивината се усеща по-добре, на 9-ия – киселинността, след 10-ия – сладостта.

След 14-ия ден от момента на изпичане вкусовите свойства на напитката се стабилизират, но от 21-ия ден започват да намаляват. Неговите ароматни съединения, отговарящи на многостранен букет, постепенно изчезват. След 2-2,5 месеца техният жизнен цикъл приключва напълно и кафето губи своята индивидуалност.

Разбирайки колко важен е вкусът на напитката, ние винаги предлагаме само прясно изпечено кафе. Подхождаме внимателно към процеса на печене, опитвайки се да запазим всички нотки, които са „скрити“ в зърното. И го изпращаме до клиентите в момента, когато вкусът и ароматът са максимално наситени. Затова винаги е удоволствие да посрещнете сутринта с нашето кафе!