Защо прясното печено кафе трябва да „престои“?

Събота, 13 Февруари 2021

По-голямата част от потребителите на кафе пренебрегват свежестта на кафето. Това може да е разликата между изключителна чаша кафе и тази, която е … ами, посредствена.

Degassing

По време на процеса на печене в зърната се образува въглероден диоксид. Веднага след завършване на изпичането започва отделянето му. Този процес, наречен degassing, продължава до около две седмици. На този етап кафето обикновено се счита за твърде прясно, поради което някои пекари няма да ви го продадат, докато не изминат няколко дни. Не е лесно да се определи точно, кога кафето е готово за приготвяне, тъй като то варира при всеки профил на изпичане. По-тъмните или по-дълго печените са склонни да се дегазират по-бързо от по-светло изпечените. Но температурата на околната среда, влажността, съдовете за съхранение и други фактори също влияят на дегазацията. Обикновено, повечето пекари ще ви кажат да изчакате от три дни до седмица след датата на печене, преди да се насладите на кафето (което препоръчваме и ние).

Тъй като въглеродният диоксид напуска кафените зърна по време на дегазация, той се заменя с кислород. Този кислород реагира с маслата и други разтворими вещества – това, което придава на кафето уникалния вкус. Този процес, иначе известен като окисляване, е това, което кара кафето да „остарява“. Това означава, че забележимите вкусове няма да бъдат толкова изразени и кафето ще има плосък вкус. За да се предотврати достигането на кислород до зърната, повечето пекари опаковат кафето си в херметически затворени опаковки. Някои инсталират еднопосочни CO2 клапани, които позволяват на въглеродния диоксид да излезе от опаковката, но не позволяват навлизането на кислород. Ето защо се препоръчва да съхранявате кафето си във вакуумно запечатан съд с CO2 клапан.

Ако не друго, херметически затворен контейнер работи добре, но може да не поддържа кафето ви толкова свежо, колкото вакуумно запечатан съд или опаковка.